Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat vanliga funderingar som vi ofta stöter på.

Har du en fråga som du inte hittar svaret på? Skicka ett mejl till info@stenungsundsok.se så hjälper vi dig så snart vi kan.

 

Gå med i klubben

Var håller klubben hus?

Stenungsunds OKs klubbstuga ligger på Furufjäll strax öster om Stenungsund. Kör på Ucklumsvägen parallellt med E6 och sväng in vid skylt mot Furufjäll. Stugan är gul och ligger mittemot Friluftsfrämjandets stuga. När du blivit medlem kan du kontakta sammankallande i Information och teknikkommitén för att få kod till stugans lås. I stugan finns bl.a. kök, omklädningsrum och bastu.

Här kan du se bild och hitta kartlänk till klubbstugan: Om Stenungsunds OK 

 

Hur blir jag medlem?

Du blir medlem genom att skapa ett konto här på hemsidan. Det finns olika typer av medlemskap: vuxen, ungdom, stöd- eller familjemedlemskap. 

Läs mer på sida: Bli medlem

 

Hur håller jag mig uppdaterad om vad som händer i klubben?

Alla träningar och aktiviteter läggs in i kalendern som ligger på startsidan. Träning för respektive träningsgrupp ligger under Aktiviteter. 

Inom klubben finns två SMS-grupper för internkommunikation. Läs mer i dokumentet: SMS-grupper SOK

Klubben har också en intern Facebook-grupp där information kan delas. Gå med i gruppen på Facebook genom att klicka på Stenungsunds OK (intern).

 

Hur kan jag engagera mig i klubbens aktiviteter?

Klubbens arbete organiseras dels i ett antal kommittéer och dels i tillfälliga uppdrag. Ett typiskt uppdrag kan vara att hjälpa till med att organisera en träning eller att bistå i någon av klubbens utbildningsaktiviteter. Någon gång om året brukar klubben ordna en distriktstävling och då sätts en särskild organisation upp med flera arbetslag som får ansvar för någon särskild funktion; t.ex. kafeterian, starten eller parkeringen. Att gå in i en kommitté är ett bra sätt att komma in i klubbens gemenskap och ett välkommet sätt att påverka och utveckla klubbens aktiviteter. Kontakta gärna någon av oss i styrelsen eller kommittéansvarig.

Stenungsunds OK/organisation


Anmäla sig till tävling

Hur tar jag reda på vilka tävlingar som anordnas i distriktet och i resten av landet?

Alla tävlingar som hålls i Sverige ligger samlade på Svenska Orienteringsförbundets tävlingskalender: Eventor 

På SOK Tävlingskalender hittar du ett urval av tävlingar som arrangeras i närheten av Stenungsund.

 

Hur tar jag reda på vilka tävlingar som anordnas i andra länder?

Eventor finns även i andra länder.

 

Hur anmäler jag mig till att delta i en tävling?

Anmälan till svenska tävlingar görs på www.eventor.orientering.se. För att kunna anmäla dig eller ditt barn måste ni vara registrerade för klubben och ha en inloggning till Eventor.

Skapa inloggning till Eventor

För att skapa en inloggning:

  1. Gå till  Skapa konto 
  2.  Välj det första alternativet: Jag är medlem i en utländsk klubb sedan tidigare (medlemmar i svenska klubbar skapar konto via idrottOnline)
  3. Välj Klubb: Stenungsunds OK
  4. Du behöver inte välja någon koppling till Sociat nätverk om du inte vill
  5. Ange person- och kontaktuppgifter samt användarnam och lösenord. Som användarnamn rekommenderas att använda din e-postadress. Lösenord hittar du på ett eget. 
  6. Klart! Nu kan du logga in och anmäla dig till tävling. 

SportIdent

För att anmäla till tävling är det bra att ha en sportident-pinne tillgänglig. Där står det nummer du ska ange vid anmälan. Om du inte har en sportident går det att hyra på plats. Du kan även låna från klubben, men meddela gärna i god tid inför anmälan. 

 

Anmälan till öppna klasser

För öppna klasser går det bra att anmäla sig på plats.

Tips: Vid föranmälan av barn, bjuder klubben på startavgift. 

 

Vid problem med anmälan

Om du inte hittar era namn i Eventor, eller får problem med anmälan, kontakta Arne Lund arlund57@gmail.com eller Kerstin Haugen Lund kerstinhl@outlook.com.


Så går en tävling till

När anordnas tävlingar?

Orienteringstävlingar anordnas hela året om, men mest mellan mars och november.

 

Vilka typer av klasser finns det?

Det finns två typer av klasser; öppna klasser och åldersklasser.

 

Hur fungerar öppna klasser?

Klasserna för nybörjare är Inskolning, Mycket lätt 2 km och Mycket lätt 4 km. Inskolning har grön svårighetsnivå och övriga två har vit svårighetsnivå. I öppna klasser är det tillåtet med skuggning och att springa med en kompis. Observera att antal klasser kan variera från tävling till tävling, men det finns alltid en nybörjarklass att anmäla sig till.

Det enda kravet för godkänt på en bana är att man hittar kontrollerna och stämplar dem i rätt ordning. Några tidskrav finns inte, eftersom det inte är någon tävlingsklass. De priser som kan förekomma lottas ut, eller ges till alla deltagare i klassen.

 

Hur fungerar åldersklasser?

Åldersklasserna börjar med H10 och D10 och kan sträcka sig ända upp till H95 och D95! På O-ringen har ibland funnits klass för H100.
Ungdomar springer två år i varje klass, så en kille som är exempelvis 9-10 år springer i H10 och en tjej som är 11-12 år springer i D12. I dessa klasser är det inte tillåtet med skuggning och föranmälan krävs. Ordinarie anmälan brukar vara öppen till en vecka före evenemanget. Man kan efteranmäla sig senast tre dagar före, men till en förhöjd kostnad. Efteranmälda får också som straff en tidig starttid på dagtävlingar (inte så många spår i skogen) och en sen starttid på nattävlingar (extra mörkt). Alla får en specifik starttid då de skall starta. Detta framgår av en startlista som brukar publiceras på Eventor några dagar innan tävlingen.

 

Vilka typer av tävlingar finns det?

Det finns flera typer av orienteringstävlingar:
Långdistans, den ursprungliga tävlingsdisciplinen som tidigare gick under namnet klassisk distans. På långdistans är det relativt få kontroller och relativt långt mellan kontrollerna. Ofta ligger fokus på att göra rätt vägval mellan kontrollerna.
Medeldistans är kortare än långdistans, men kontrollerna är oftast fler. Det är alltså kortare avstånd mellan kontrollerna och fokus ligger på kontrolltagning.
Sprint, vilket innebär korta banor med 12-15 minuters segrartid. Sprintdistansen kan antingen genomföras i närområden till bebyggelse, eller helt inne i park- och stadsmiljö. Sprinttävlingar är en populär form under senvåren då djuren i skogen föder ungar och färre tävlingar i skogen får hållas. För dessa tävlingar används en lite annorlunda karta med andra karttecken och kartskala 1:4 000.
Stafett, där vi tävlar för klubben med olika antal sträckor. Vi brukar springa 25manna, distriktsmästerskap och kanske Tiomila och några ungdomsstafetter om vi får ihop fulla lag. 
Flerdagarstävlingar som exempelvis O-ringen. På dessa tävlingar räknas oftast resultaten ihop över flera dagar.

 

Vad behöver jag ta med mig?

Som nybörjare behöver du inte ha några speciella kläder eller skor då i princip all löpning sker på stig eller på öppna ytor. Det är dock krav på att ha heltäckande kläder när vi springer i skogen, så kortbyxor är inte tillåtet. På vissa sprinttävlingar finns inte detta krav och då framgår det av inbjudan. När det är riktigt lerigt och när man springer över hällar och trädstammar är det dock bra med dubbade skor.

För att stämpla behöver du en SportIdent-pinne. Klubben har några att låna ut och de går också att hyra i samband med anmälan. På sikt är det dock billigare att köpa en. Detta går att göra via klubben eller på SportIdents hemsida.

En kompass är bra att ha. Klubben har kompasser att låna ut, men de flesta har egna kompasser. Finns att köpa på de flesta tävlingar eller genom klubben.

Kontrollangivelser finns både löst vid start och tryckt på kartan. Som nybörjare räcker det med att titta på angivelsen på kartan men ju snabbare det går desto mer fördelaktigt är det att ha en s.k. angivelsehållare på armen. Dessa är billiga och finns oftast att köpa på arenan. Man kan också köpa via klubben.

Ofta finns det möjlighet till dusch på arenan, med undantaget de mindre tävlingarna. Oavsett är det bra med någon form av ombyte, framförallt strumpor och skor.
Det kan också vara trevligt att ha med sig en campingstol eller en stolsryggsäck, annars blir man tvungen att stå.

 

Hur tar jag mig till tävlingen?

På Eventor finns alltid en länk till Google maps som visar var tävlingscentrum är beläget. I PM till tävlingen (ligger också på Eventor) ges information om var vägvisning startar. Vägvisningen ges med hjälp av kontrollskärmar utefter vägen.
Tänk noga igenom hur mycket tid du behöver från det att du lämnar hemmet till dess att du ska starta. Det kan vara en bra bit mellan parkering och tävlingscentrum och mellan tävlingscentrum och start. Kommer du till starten stressad är oddsen för ett bra resultat dåliga.

 

Vad ska jag tänka på innan start?

När du kommit fram till arenan skall du leta efter Stenungsund OKs vimpel. Oftast finns det flera från klubben på tävlingar så det finns alltid någon att fråga om råd. Vid vimpeln kan du lämna dina saker som du inte behöver när du springer. Om det varslats om regn har vi ofta vårt klubbtält med oss.

Om du inte är anmäld i förväg i Eventor får du gå till direktanmälan och anmäla dig. Där väljer du vilken öppen klass du vill springa och registrerar SportIdent-pinne (eller hyrpinne) med ditt namn. Nu finns du i systemet. På vissa tävlingar finns kartorna för de öppna banorna uppsatta så att du kan se dem i förväg. Innan start bör du gå på toaletten. Det är väldigt besvärande att behöva stanna och kissa under själva orienteringen. Glöm inte heller att knyta skorna ordentligt! Det är lika besvärande att behöva stanna och knyta skorna under orienteringen. En del väljer att tejpa skosnörena för att vara riktigt säkra på att de inte ska gå upp.

 

Hur går starten till?

Innan du går in i fållan
När du är klar letar du upp vägen till start. Starten kan ligga ganska långt från själva arenan, ibland ända upp till en kilometer. Orsaken till detta är att alla banor ska få rätt längd, och kunna ha ett gemensamt mål vid arenan. Har du riktig tur ligger starten precis bredvid arenan. 
Vid startplatsen, eller ibland på vägen dit, ska du tömma och checka SportIdent-pinnen. Annars ligger det kvar gammal information från andra tävlingar på den. Pinnen kan då bli full under loppet och sluta registrera stämplingar. Kontrollenheterna för TÖM och CHECK är av samma typ som de kontrollenheter som finns ute på banans kontroller.

När du kommer till startplatsen och känner att du värmt upp är det dags för de sista förberedelserna. Ibland finns en säck där man kan lägga överdragskläder som sedan tas med av arrangören till tävlingscentrum. Ibland finns också en sista toa vid start, men det är bra att inte ta detta för givet. Kolla i PM innan du springer till start. Vid start kan det också vara uppsatt information om sena kartändringar. Bra att ta en titt på det! Slutligen hänger där alltid en lista med starttider om du plötsligt inte är riktigt säker på vilken tid som är din. När du är klar letar du upp din startfålla. Fållorna är uppmärkta med respektive klass som skall starta där.

I fållan - Öppna klasser

De öppna klasserna har fri starttid. När du är redo går du in i startfållan och anmäler dig. Leta upp lappen med kontrollangivelser för din bana och kartan för din klass. Nu kan du i lugn och ro läsa in var du befinner dig på kartan och kanske också lägga upp en plan för hur du ska ta dig till de olika kontrollerna. På kartan är startpunkten uppmärkt med en triangel. Startfållan är vanligtvis inte placerad exakt på samma plats. I så fall är vägen från startfålla till startpunkt snitslad eller på annat sätt tydligt uppmärkt.
När du läst in dig och känner dig redo startstämplar du. Det sker i samma typ av kontrollenhet som för kontroller och tömning/checkning. Denna är dock märkt med START. När du startstämplar registreras starttiden på din SportIdent-pinne. 

I fållan - Åldersklasser

I åldersklasserna får deltagarna en starttid som de måste hålla sig till. När gå-fram klockan visar din starttid (OBS! Gå-fram-klockan visar tiden tre minuter in i framtiden!) går du in i den första indelningen av din fålla. Här visar du din pinne, talar om vad du heter och gör en extra check-stämpling för säkerhets skull. Efter en minut avancerar du in till andra indelningen där du plockar till dig lappen med kontrollangivelser för din klass. Sätt lappen i angivelsehållaren på armen. Efter ytterligare en minut går du in i sista indelningen av fållan. Här ligger kartorna upp och ner i lådor för respektive klass. Åldersklasser upp till och med 14 år får titta på kartan en minut innan start. Äldre klasser får inte titta på kartan förrän starten har gått. I åldersklass startstämplar man inte, tiden börjar i stället gå när startklockan piper sitt 5:e pip.

 

Vad händer ute på banan?

Du förflyttar dig nu fram till startpunkten, triangeln på kartan. Startpunkten måste man alltid passera. Startpunkten är märkt med en kontrollskärm. 

När du känner dig trygg förflyttar du dig mot första kontrollen. Redan här bör du ha läst in vilken kodsiffra som kontrollen har och hur kontrollen är placerad. Du stannar så ofta du behöver och läser in dig på kartan.

När du kommit till första kontrollen så jämför du kontrollangivelsens kodsiffra med den kodsiffra som står på kontrollenheten vid skärmen. Om du är säker på att det är rätt kontroll stämplar du genom att stoppa ner SportIdent-pinnen i kontrollenhetens hål. Kontrollenheten blinkar och piper kort vid stämpling. Nu finns utöver starttiden också tiden för första kontrollen och kontrollens kodsiffra på pinnen.

Sedan läser du in dig på hur du skall ta dig till nästa kontroll. Läs in vägen och förflytta dig i det tempo du känner att du klarar av.
Fortsätt till dess du tagit alla kontroller. Den sista kontrollen på banan är oftast placerad mycket nära mål. Sträckan in mot mål kallas upplopp eller spurt och är vanligtvis snitslad. På den här sträckan kan du ge ditt yttersta! Här kan du inte orientera fel, och det är oftast roligt att jämföra spurttiderna efteråt.

 

Vad sker vid målgången?

Så fort du nått målet målstämplar du i en kontrollenhet märkt MÅL. Då registreras tiden du gick i mål. Nu finns all information på din pinne, starttid, kontrollernas ID-koder och tiden när du stämplat dessa, samt tiden du målstämplade – allt som krävs för att räkna ut ditt resultat.
Nu skall du gå till sekretariatet och stämpla ut. Detta sker också i en kontrollenhet. När du gör det läses all information i pinnen in i datorsystemet. Du får också en utskrift med information om hur det gått. Även om du inte fullföljer ditt lopp är det viktigt att du stämplar ut. Annars kan arrangörerna tro att du fortfarande är kvar ute i skogen.

När du fått din resultatremsa är det dags att gå till klubbens samlingsplats. I kafeterian kan du sedan hitta både smörgåsar och bakverk. Det brukar också grillas hamburgare.

 

Behöver jag betala allt själv?

För vuxna betalar klubben var 5:e tävling under ett kalenderår. För barn betalar klubben alla tävlingar efter den 4:e varje kalenderår. Alla tävlingar som anmäls via Eventor faktureras till klubben. Någon gång vid årets slut kommer så en faktura från klubben. 


Hur kan jag bedöma min insats?

Hur tar jag reda på hur det har gått för mig i tävlingen?
Om du är nyfiken hur det har gått för dig, familjen eller klubbkompisarna kan du gå bort till resultattavlorna på tävlingsplatsen. Där sätts resultatlistor upp. Resultaten brukar också publiceras i realtid på https://liveresultat.orientering.se. Man kan också ladda ner appen LiveOL.

Vilka hjälpmedel finns för att analysera min prestation i tävlingen?
Gå gärna igenom banan med någon efter loppet. Det är viktigt att lura ut vad som gick bra och vad som gick dåligt. Det är så man lär sig – och blir bättre. Om du har en GPS-klocka kan du ladda upp din rutt på tjänsten Livelox (www.livelox.com). Du kan då se hur du och dina konkurrenter (som har laddat upp) har sprungit på tävlingskartan. Det är ett bra analysverktyg för att se vilka som är dina starka och svaga sidor. För att använda Livelox fullt ut måste man prenumerera på tjänsten.

På Winsplits, som nås via Eventor, redovisas alla tider för alla kontroller för alla deltagare. Här kan man också se hur stora tidsförluster man hade mellan olika kontroller med hjälp av funktionen ”bomfria tider”. Tjänsten är gratis.

 

Hur duktig är jag?

Via Eventor har man också tillgång till Sverigelistan. Här kan den som springer åldersklasser se sin ranking, antingen totalt eller i sin åldersklass. Man kan också se specifik ranking för de olika disciplinerna; långdistans, medeldistans, sprint- och nattorientering. För att få tillgång till Sverigelistan fullt ut krävs inloggning på samma sätt som för att anmäla sig till tävling.


LYCKA TILL I SKOGEN!